KARMA KOEMA 90% MIĘSA   Sprawdź teraz » 

Pethomer

Mięso z kurczaka – doskonałe białko ze złą reputacją

Fakty i mity na temat kurczaka w diecie psa

„Mój pies nie może jeść karmy z dodatkiem kurczaka, jest na niego uczulony!” – takie odpowiedzi bardzo często słychać wśród opiekunów zwierząt, którzy ostentacyjnie odkładają produkty z drobiem z powrotem na zoologiczną półkę. Czy naprawdę jest możliwe, że na jednym osiedlu niemal wszystkie psy prezentują objawy alergii na kurczaka? Dlaczego jego mięso jest tak bardzo niedoceniane? Warto wziąć pod lupę najczęściej pokutujące w naszym społeczeństwie mity związane z żywieniem mięsem drobiowym.

Mit #1 „Kurczak to niezwykle silny alergen, uczulający niemal wszystkie psy!”

Fakt: Kurczak nie należy do liderów na liście alergenów!

Z pewnością nad nim figurują zboża, produkty mleczne lub wołowina, odpowiadająca blisko za połowę zdiagnozowanych problemów i nadwrażliwości w obrębie układu pokarmowego. Kluczowe pozostaje także właściwe postawienie diagnozy, gdyż bardzo często objawy postrzegane przez opiekuna jako związane z alergią lub nietolerancją mają tak naprawdę związek z innymi, współistniejącymi schorzeniami.

Zajrzyjmy także do podstawowych danych liczbowych: w Polsce żyje około 6 500 000 psów, z których 26 600 posiada zdiagnozowaną alergię. Wśród nich tylko 3 380 prezentuje alergię pokarmową na kurczaka. Oznacza to, że zaledwie 0,4% wszystkich chorób u psów prezentują „czyste” alergie pokarmowe, a alergia na kurczaka to 13% wszystkich alergii u psów. Czy w takim razie możliwe jest, aby tak duża liczba zwierząt żyjących w jednym mieście, w jednej dzielnicy, a nawet na jednej ulicy miała to samo uczulenie?

Mit #2 „Kurczak nie należy do wartościowych mięs!”

Fakt: Mięso i podroby z kurczaka są fantastycznym źródłem wartościowych składników!

Aby w pełni docenić mięso kurczaka, warto przyjrzeć się jego konkretnym rolom w żywieniu psa:

– pozytywny wpływ rozwój mięśni – białka, potas, magnez, niacyna,

– pomoc w budowie mocnych kości – białka, magnez, fosfor, wit. D, pantotenian,

– dbałość o system nerwowy – potas, magnez, cynk, wit. B6, wit. B12,

– kształtowanie odporności – wit. B6, wit. B12, selen, cynk,

– lepsza kondycja – niacyna, ryboflawina, pantotenian, cynk, fosfor.

Mięso z kurczaka jest ponadto łatwostrawne i smakowite. Nie należy obawiać się także podrobów, czyli narządów wewnętrznych (płuc, żołądka, nerek itp.), które także są wartościowym źródłem składników odżywczych. Obecnie stosowane, nowoczesne systemy chowu sprawiają, że ryzyko zatrucia toksynami czy metalami ciężkimi praktycznie nie istnieje.

Mit #3 – „Mięso kurczaka jest nafaszerowane hormonami wzrostu i szkodliwymi antybiotykami!”

Fakt: Mięso z kurczaka zanim trafi do produkcji jest dokładnie badane na obecność pozostałości ewentualnych leków!

Z dniem 1 stycznia 2006r. Unia Europejska wydała dyrektywę zakazującą stosowania w paszach dla zwierząt konsumpcyjnych antybiotykowych stymulatorów wzrostu. Od tej chwili, jeśli zwierzę przyjmuje jakiekolwiek medykamenty, to są one podawane wyłącznie w celach leczenia chorych osobników. Cały ten proces nie jest także pozostawiony sam sobie, a nadzorowany przez specjalne organy państwowe (Inspekcję Weterynaryjną i Inspekcję Sanitarną).

Próbki wody, pasz i mięs są na bieżąco kontrolowane, a zwierzęta, które musiały przyjmować wcześniej leki, są poddawane specjalnemu okresowi karencji. Dopiero po jego upłynięciu pozyskuje się produkty i tkanki, które przeznaczone są do produkcji karmy. Dzięki temu mięso zwierząt, które trafia do ostatecznego obrotu, nie zawiera w sobie leków.

Mit #4 Kurczak nie jest mięsem dla wszystkich psów

Fakt: Kurczak może stanowić niezwykle pożywne źródło białka dla zwierząt w różnym wieku!

Kurczak, tak samo, jak i inne gatunki mięsa drobiowego stanowi źródło dietetyczne białka, ponieważ zawiera niską zawartość tłuszczu. Należy tym samym do mięs, które są chętnie wybierane przez opiekunów posiadających zwierzęta z nadmierną masą ciała. Warto pamiętać o tym, że odpowiedni dobór rodzaju mięsa jest niezwykle istotny w diecie zwierzęcia. Dzięki temu, że kruczak należy do dobrze przyswajalnych i smacznych źródeł białka, jest odpowiedni do stosowania na różnych etapach życia zwierzęcia.

Wiadome jest, że nie sposób stworzyć idealnego menu, które byłoby odpowiednie dla każdego psa. Czworonogi mają różą wielkość, wagę, etap życia i specjalne wymagania żywieniowe, które każdorazowo muszą być brane pod uwagę. Zawarte w kurczaku bogactwo składników czyni z niego doskonałą propozycję żywieniową dla wszystkich psów i nie powinno się go wyłączać z jadłospisu, jeśli nie ma ku temu wyraźnych przeciwwskazań.

Kurczak i owady, owady i ryba – poznaj receptury Brit Care Sustainable

Kurczak jest jednym ze źródeł białek, które zostały wykorzystane przy tworzeniu zupełnie nowej, zrównoważonej linii karm dla psów Brit Care Sustainable. Zastosowane białka (kurczak, owady, ryba) są bardzo dobrze tolerowane przez psy, cechują się najwyższą strawnością i doskonałym smakiem. Ponadto w linii zawierającej aż 8 zróżnicowanych formuł (dla szczeniąt, młodych psów, psów dorosłych, seniorów, wrażliwych i aktywnych zwierząt) znajduje się dodatek probiotyków wspomagających kształtowanie prawidłowej mikroflory jelitowej oraz odporności. Działanie antystresowe i relaksujące zostało uzyskane dzięki dodatkowi serdecznika pospolitego.

Najciekawsze propozycje z naszego sklepu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powiązane artykuły